Translate this page by selecting the language from bellow link

Labels

Remediile bunicii impotriva tusei

Bunicii nostri nu au crezut niciodata atat de mult in medicamente pe cat au crezut in plante si in puterea leacurilor naturale. Asa au luat nasterele "leacurile babesti": fie ca vorbim de gargara cu sare pentru dureri de gat, de malai copt pentru dureri in piept, galbenus de ou pentru arsuri si altele. Iata cateva remedii pentru probleme diverse desanatate! Astept si recomandarile tale! 

Tusea nu este altceva decat un simptom zgomotos care se declanseaza din cauza unei raceli, guturai, gripa, sinuzita sau de la inhalarea fumului de tigara, a prafului ori cand se inghite apa sau mancare in graba, pe nemestecate.
De regula, raceala, vinovata cel mai des de tuse, se produce in anotimpul rece, dar se poate raci foarte bine si vara din neatentie ori neglijenta.
Trecerea brusca de la aerul fierbinte de afara intr-o incapere cu aer conditionat, consumul de apa foarte rece de la frigider ori prea multa inghetata, balaceala de lunga durata, la strand sau la piscina, pot fi tot atatea cauze ale racelii de vara, raceala care trebuie tratata cu toata seriozitatea, deoarece complicatiile pot fi uneori deosebit de grave.
Pentru ca tusea este agasanta, chinuitoare si suparatoare si nu te lasa sa te odihnesti asa cum este recomandat in caz de raceala, potoleste-o cu produsele naturiste care-ti sunt cel mai la indemana si nu cu antitusivele de la farmacie despre care se spune ca sunt facute tot din plante, dar sunt scumpe si contin multe chimicale.
Cel mai puternic remediu natural impotriva tusei este patlagina, expectoranta, antifebrila si antibiotica. Acum, vara, se vede peste tot si poate fi folosita sub forma de infuzie din frunze proaspete. Peste una, doua lingurite de patlagina se toarna o cana de apa clocotita, se acopera vasul si se lasa la infuzat cateva minute, apoi se strecoara si se bea cald, neindulcit, cate trei-patru cani pe zi.
Siropul de patlagina, renumit in tratarea tusei, atat la copii cat si la adulti, se poate prepara si acasa si se pastreaza la rece, in sticle de culoare inchisa.
Intr-un borcan se asaza straturi alternative de planta si zahar. Cand siropul s-a lasat pe fundul borcanului, se asaza borcanul, pe un prosop sau bucata de carpa, intr-un vas cu apa si se fierbe pentru sterilizare, 30 de minute, dupa ce apa da in clocot. La nevoie, adultii pot lua cate o lingura de trei ori pe zi si copiii cate o lingurita de trei ori pe zi.
Cimbrul de cultura ori cimbrisorul care creste spontan atat la ses cat si la munte poate fi folosit, sub forma de infuzie, ca un excelent calmant al tusei, dar si sub forma de inhalatii in raceli ale aparatului respirator.
O pernuta umpluta cu cimbru proaspat, incalzita pe aburi si pusa pe piept, face minuni in caz de raceala, tuse, nas infundat, dureri de cap, dureri in piept.
Paducelul, sub forma de decoct, mareste activitatea respiratorie in caz de raceala si tuse sufocanta. Se face un amestec din coaja de pe ramurile tinere de paducel, frunze si flori. Din acest amestec se pune la fiert, pentru zece minute, o lingura intr-un sfert de litru de apa. Ceaiul se bea cald, indulcit cu un varf de lingurita de miere de albine.
In caz de raceala, ceaiurile, indiferent din ce sunt facute, se beau calde, neindulcite, deoarece fierbintele irita mai tare gatul si intarzie vindecarea care, in nici un caz, nu sta in ceaiul fierbinte.
Daca tusea dureaza mai mult de zece zile si este insotita de greutate in respiratie, respiratie suieratoare, oboseala, scaderi in greutate, durere in gat, se recomanda ca persoana afectata sa mearga la medic pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat.
Sa avem sanatate! 

No comments:

Post a Comment

PLEASE LEAVE YOUR COMMENT HERE!