Translate this page by selecting the language from bellow link

Labels

Pastele la romani


Sarbatoarea Pastelui cuprinde mai multe obiceiuri profane, de la curatenia in casa, obiceiurile gastronomice si innoirea hainelor, la oferirea de cadouri pe care le-ar aduce Iepurasul de Paste, multe avand insa credinte crestine sau precrestine la origine.
Pentru romani, pregatirea Pastelui inseamna mai întai curatenia si bucatele care se fac in casa. De "curatenia de Paste" orice gospodina trebuie sa se achite in timp util si sa aiba casa luna pentru primirea musafirilor pe parcursul a trei zile de sarbatoare.
Preparatele de Paste, care in general nu lipsesc de pe masa, sunt ouale rosii, drobul de miel, pasca si cozonacul. Ouale se vopsesc in Joia Mare, considerandu-se un pacat mare orice lucru facut in casa vineri, cand la Biserica are loc Prohodul.
Pastele la romani, este o sarbatoare care uneste familia si este un bun prilej de bucurie si veselie, pe de-o parte ca Isus Hristos a inviat , iar pe de alta parte ca pacatele noastre au fost iertate si incepem un nou ciclu al vietii
Cei care se duc la biserica in ziua de Paste trebuie sa duca pentru sfintit: pasca, oua rosii, o sticla de vin (din care va bea dupa sfintire toata familia, la masa de Pasti, iar unii il tin tot anul), o bucata de miel fript sau drob, cas sau branza, sare si un colac cu lumanare pentru biserica.
Dupa ce se vine de la biserica cu bucatele sfintite, se aseaza masa si toata familia se strange pentru a lua sfintele pasti - anafura sfintita, pentru a ciocni oua rosii si pentru a manca drob si pasca, cozonac si alte preparate pregatite pentru acesta zi dar si de a bea un pahar de vin sfintit. Intre timp, cei mici il vor astepta cuminti pe iepuras sa le aduca cele dorite, jucarii, hainute si dulciuri.
Ouale simbolizeaza mormantul lui Iisus Hristos, care s-a deschis la invierea Sa din morti, iar culoarea rosie a oualor reprezinta sangele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mantuirea lumii. Ouale simbolizeaza si primavara, reintinerirea. In Egiptul antic, oul era simbolul legamantului vietii si reprezenta, totodata, sicriul sau camera mortuara. In traditia populara romaneasca, ouale de Paste au puteri miraculoase: vindeca boli, protejeaza animalele din gospodarie, te apara de rele.
Oul este unul dintre miracolele naturii. In el se gasesc toate cele necesare nasterii si hranirii unei mici fiinte pe parcursul catorva saptamani. Egiptenii, persanii si fenicienii credeau ca intregul univers a aparut dintr-un ou. Asa ca oul a fost intotdeauna un simbol al renasterii, al inceputului, al innoirii si al vietii. Pe parcursul istoriei a ajuns sa reprezinte magia, misterul, medicina, hrana si chiar spiritele bune, protectoare. 
In general, oul reprezinta mormantul lui Iisus, iar spargerea oului prin ciocnire simbolizeaza deschiderea mormantului, evadarea din mormant si reinnoirea vietii. Culoarea rosie reprezinta sangele lui Iisus care a mantuit lumea. 
Paste fericit!

No comments:

Post a Comment

PLEASE LEAVE YOUR COMMENT HERE!