Translate this page by selecting the language from bellow link

Labels

Mucenicii


Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia (Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton si Aglaie) -s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional și a generat o sărbătoare tradițională românească, Mucenicii sau Măcinicii.

În această zi, se trece la curățenia gospodăriei, dându-se foc gunoaielor strânse numai cu foc adus din casă, pentru a aduce căldura din casă și afară. În credința populară în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.
În ziua mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți sfinți,mucenici sau brădoși. În Moldova, aceștia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă
În Dobrogea, se păstrează aceeași formă antropomorfică, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici. În Muntenia, pe lângă brădoșii obișnuiți, se face o Uitata pentru morți, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii îl joacă în jurul focului și care este dedicat celor morți care pe timpul anului au fost uitați.
Mucenicii, ziua celor 40 de sfinti , dupa cum bine cred ca stiti, in aceasta zi trebuie sa bei 40 de pahare cu vin, ca sa-ti mearga bine. Dar ca sa alunece bine vinul trebuie musai sa ai alaturi si deliciosii mucenici moldovenesti… vezi reteta
Pune 50 g.drojdie proaspata cu 2 linguri zahar sa se topeasca. Dupa aceea 3 linguri de lapte si doua de faina ca sa se faca o maia. Si las-o  putin sa creasca.
Dupa aceea adauga in castron 3 oua intregi, 5-6 linguri cu zahar, 300 ml lapte caldut cu putin caimac, 2-3 linguri de iaurt (ceva  smantana,daca aveti), 6-7 linguri de ulei, doua pachete zahar vanilat, coaja de portocala, un pic de esenta de rom si restul de faina (din punga de 1 kg. din care a-ti pus 2 doua linguri la maia). Framantati sa iasa coca nici tare,nici moale.
 Lasati-o la crescut pentru o ora
Luati  bucatele din coca, si faceti suluri pe scandura infainata, dupa aceea le uniti sub forma de inel si le petreceti ca sa rezulte forma de 8.
Asezati-le in tava unsa cu margarina,lasati-le din nou la dospit si dupa aceea lepuneti la copt  in cuptorul deja incalzit.
Intre timp facetiun sirop dintr-o cana de ceai (mare) cu apa si tot aceeasi cana plina cu zahar. Firbeti-l pentru 5 min. ca sa se lege. Dupa aceea adaugati putina esenta de rom si doua linguri cu miere.
Puneti mucenicii scosi din cuptor in siropul fierbinte, apoi  scoateti mucenicii  si presarati cu nuca data prin masina de tocat.

No comments:

Post a Comment

PLEASE LEAVE YOUR COMMENT HERE!