Translate this page by selecting the language from bellow link

Labels

Banane

Toți oamenii știu câteva lucruri despre banane. Sunt lucruri pe care, însă, s-ar putea să nu le știți sau să le fi observat. Pentru început, este posibil să nu fi observat o ciudată lipsă de semințe în acest fruct. Nu, nu sunt semințe mici sau invizibile, ci pur și simplu nu sunt acolo. Fenomenul de producere a fructelor fără fertilizarea ovulelor, deci fără semințe, se numește partenocarpie și poate să fie indus pe cale naturală sau prin intervenția umană. Astfel, bananele de consum sunt fructe fără semințe. Bananele pe care le consumăm sunt rezultatul domesticirii bananelor sălbatice..Bananele sălbatice prezintă semințe și astfel reușesc să se înmulțească pe cale naturală. Dar cum fac bananele pe care le cunoaștem cu toții să ajungă în număr atât de mare pe rafturile magazinelor?

 Ei bine, acestea sunt rezultatul înmulțirii artificiale, prin plantarea pedunculilor de banane de către fermieri. Aceasta este o formă de reproducere asexuată, iar planta rezultată este în efect o clonă a celei din care provine pedunculul respectiv. Acest lucru permite existența bananelor de consum, dar nu vine fără efecte secundare
Datorită clonării extensive a acestor plante, variația genetică rezultată în cazul reproducerii sexuate este eliminată aproape complet, iar acest fapt face ca bananele să fie susceptibile la răspândirea rapidă a afecțiunilor cu bază genetică. Aceasta nu este doar o amenințare posibilă, ci efectele ei s-au văzut în trecut. Soiul actual cultivat în masă se numește Cavendish, a cărui popularitate a crescut în anii 1950 în dauna soiului Gros Michel, care a fost grav afectat de boala Panama, un fungus ce atacă rădăcinile plantei. Banane din soiul Gros Michel sunt produse și în prezent, dar nu mai sunt viabile pentru producția în masă. Același destin îl poate avea și soiul Cavendish în viitor.
Un alt aspect foarte cunoscut al bananelor este culoarea lor, acel galben pronunțat întâlnit mai rar printre fructe. Ce ați spune, însă, dacă ați afla că nuanța respectivă nu este culoarea naturală a bananei coapte? Atunci când fructul se coace în copac, culoarea sa este galben-verzuie și devine galben-maronie pe măsură ce fructul se coace. Culoarea distinctă pe care o cunoaștem este efectul coacerii artificiale a bananelor, realizată pentru extinderea perioadei de viață a fructului și a face astfel posibilă exportarea lor în toate zonele lumii. Bananele sunt culese atunci când sunt complet verzi și sunt coapte în țara destinație în camere speciale, umplute cu etilenă, o hidrocarbură simplă ce conține doi atomi de carbon și patru de hidrogen.
Pe cât de gustoase și numeroase sunt bananele, acestea pot oricând să fie decimate de o afecțiune. Aceasta subliniază fragilitatea ecosistemului, precum și importanța variației genetice și a reproducerii sexuate.
Atunci când desfaceți o banană, gândiți-vă la întreg angrenajul care a fost pus în mișcare pentru ca noi să ne bucurăm de acest fruct minunat.

No comments:

Post a Comment

PLEASE LEAVE YOUR COMMENT HERE!