Un
desert care ma duce cu gandul inevitabil la copilarie, la vacantele de iarna
petrecute in Romania, acolo unde aveam parte de cele mai frumoase sarbatori de
iarna. Se mananca de obicei in ajunul Craciunului, dar cine mai are rabdare
pana atunci?
INGREDINETE: 500 g faina, 1 praf de sare, 125-150 ml apa
miere/zahar – cantitatea o stabileste fiecare, in functie de preferinte, 400 g nuca tocata, esenta de vanilie, esenta de rom,coaja rasa de la 1 lamaie |
PREPARARE: |
Din
faina, un praf de sare si apa preparam un aluat nedospit. Rupem bucatele din
aluat si le intindem cu sucitorul sub forma dreptunghiulara, sau rotunda, pe
o planseta pe care presaram faina. Foile trebuie sa fie foarte subtiri. |
|
Coacem
foile pe plita sau intr-o tava de teflon, pe ambele parti. Le lasam la uscat
minim 24 de ore. |
Pregatim
un sirop caldut din 500 ml apa, 3 linguri miere de albine, arome si coaja
rasa de portocale si lamaie. |
|
Inmuiem
fiecare foaie timp de 1-2 minute in sirop. |
Pe
un platou presaram nuca tocata. Punem turta insiropata peste nuca, presaram
apoi nuca si zahar peste aceasta, punem inca o foaie si repetam operatiunea
pana terminam turtele. |
|
Acoperim
cu nuca si zahar, turnam inca 4 polonice de sirop peste acestea, astfel incat
acestea sa fie bine insiropate, apoi punem un fund de lemn peste acestea.
Peste cateva ore mai punem 2-3 polonice de sirop. Le acoperim cu o folie
alimentara si le lasam inca 24 de ore sa se odihneasca si sa traga tot
siropul. |
Le
taiem in forme patrate, sau romburi si servim. |
Pofta
buna! |
coaja rasa de la 1 portocala
No comments:
Post a Comment
PLEASE LEAVE YOUR COMMENT HERE!