|
Sucul
de țelină este foarte nutritiv și unul din cele mai hidratante alimente
pentru corp pe care le putem consuma. Deoarece are calități puternic
alcalinizante, echilibrează pH-ul corpului, foarte important pentru
menținerea sănătății. Încă din antichitate, țelina a fost considerată o
plantă medicinală și a fost utilizată pentru a trata multe probleme de
sănătate. Mineralele, vitaminele și substanțele nutritive conținute sunt în
proporție foarte echilibrată. Frunzele de țelină sunt foarte bogate în vitamina
A, în timp ce tulpina este o sursă excelentă de vitaminele B1, B2, B6 și C,
precum și de potasiu, acid folic, calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu și
aminoacizi esențiali.
|
|
Acest
super-aliment conține și o concentrație importantă de fitohormoni, precum și
uleiuri esențiale speciale, care conferă țelinei mirosul caracteristic.
Aceste uleiuri au un rol important în reglarea sistemului nervos și au un
efect relaxant. |
|
Țelina
este bogată în sodiu, de o calitate diferită decât cel din sarea de masă.
Aceasta conține compuși anorganici, nesolubili, care pot duce la dezvoltarea
varicelor,întărirea pereților vasculari, și alte probleme de sănătate. Cu cât
sarea, inclusiv cea de mare, este mai albă, înseamnă că a fost procesată, iar
mineralele și nutrienții conținuți au fost distruși. |
|
Sodiul
conținut în țelină este organic (viu), solubil și este esențial pentru corp.
Sarea organică permite corpului să utilizeze și ceilalți nutrienți ce intră
în corp. Fiecare celulă din corp este „scăldată” în mod constant într-o
soluție de sare, iar dacă nivelul salin nu este optim, apare deshidratarea.
De aceea, sucul de țelină este o băutură rehidratantă perfectă pentru atleți. |
|
Alte
beneficii ale sucului de țelină |
|
-Bun
împotriva cancerului – este cunoscut faptul că țelina conține cel puțin 8
grupuri de substanțe anicancerigene. Un studiu efectuat de Universitatea
Rutgers din New Jersey a demonstrat prezența în țelină a unor componente ce
împiedică creșterea și migrarea celulelor canceroase în corp. Conține, de
asemenea, acizi fenolici ce blochează acțiunea unor substanțe asemănătoare
hormonilor, numite prostaglandine, ce favorizează creșterea tumorală.
Cumarinele, alți fitonutrienți din țelină, ajută la prevenirea acțiunii
distructive asupra celulelor a radicalilor liberi, preîntâmpinând dezvoltarea
cancerului de colon și stomac. |
|
-Scade
colesterolul – studii de laborator au indicat că butil-ftalida din țelină
poate reduce nivelul de LDL colesterol (rău). Conform rezultatelor studiilor
efectuate la Universitatea din Chicago, consumul a 2 tije de țelină pe zi
poate reduce colesterolul cu 7 procente. Țelina favorizează creșterea
secreției de acizi biliari, cu rol în dizolvarea colesterolului din corp. |
|
-Ajută
la digestie – conținutul mare de fibre, precum și nutrienții speciali
eliberați din acestea prin stoarcerea țelinei, au un rol mare în întreținerea
și favorizarea mișcărilor peristaltice ale intestinului. Această
caracteristică face țelina un laxativ foarte bun. Ajută, de asemenea, la
relaxarea stărilor nervoase cauzate de laxativele chimice. |
|
-Diuretic
– Potasiul și sodiul conținuți în sucul de țelină sunt excelenți reglatori ai
echilibrului apei în corp, stimulând producerea de urină și favorizând
eliminarea fluidului în exces din corp. |
|
-Antiinflamator
– poliacetilena este un antiinflamator excelent, ușurând simptomele în
artrita reumatoidă, osteoartrită, gută, astm bronșic și bronșită. Un alt
studiu publicat atestă că un fitonutrient puternic, numit luteolină previne
activarea focarelor din creier răspunzătoare pentru inflamarea organelor.
Luteolina inhibă, de asemenea, producția în exces al factorului de necroză
tumorală alfa (TNF-alpha), direct răspunzător de producerea inflamației.
Sucul de țelină este cel mai eficient și mai nutritiv mod de a consuma
țelina, de aceea persoanele cu suferințe inflamatorii pot consuma acest suc
de câte ori doresc, fără risc de supradozare. |
|
-Scade
tensiunea arterială – potențialul țelinei de a scadea tensiunea arterială a
fost recunoscut demult de medicina chinezească. Studiile au indicat că
consumul zilnic a sucului de țelină timp de o săptămână, scade semnificativ
tensiunea arterială. Un compus numit ftalidă ajută la relkaxarea pereților
arteriali, dilatând vasele și permițând sângelui să curgă fără obstacole.
Ftalidele reduc și hormonii de stres, a căror acțiune este de a produce
vasoconstricție. Ftalidele reduc tensiunea arterială cu 12-14 procente dar,
în mod surprinzător, nu reduc mai mult tensiunea scăzută. |
|
-Insomnia
– Mineralele și uleiurile esențiale din sucul de țelină au un efecte relaxant
asupra sistemului nervos, fiind benefic pentru insomniaci. Nivelul crescut de
magneziu ajută relaxarea și obținerea unui somn odihnitor. |
|
-Scăderea
în greutate – consumul zilnic de suc de țelină ajută la atenuarea poftei de a
mânca dulce. |
|
-Eliminarea
și prevenirea calculilor (pietrelor) – Sucul de țelină este un excelent
stimulator al eliminării de toxine din corp, favorizând spargerea și
eliminarea calculilor urinari și ai veziculei biliare. Acest delicios suc
previne reformarea pietrelor la cei care au mai avut această problemă. |
|
-Îmbunătățește
sexualitatea – Sucul natural de țelină este benefic în caz de lipsă a
libidoului, și totuși nu dă supraexcitație, cum o fac alte medicamente.
Țelina echilibrează sistemul și nu îl stimulează. |
No comments:
Post a Comment
PLEASE LEAVE YOUR COMMENT HERE!