Translate this page by selecting the language from bellow link

Labels

Mineritul in Romania


Mineritul in Romania, este o problema foarte discutata si  controversata, care starneste polemici, dispute, intrigi si altele, mai ales daca stam sa ne gandim la Rosia Montana, zona in care domeniul aurifer a fost cel mai practicat si zona care este cea mai veche localitate ce a fost atestata documentar ca fiind localitate miniera. Importanta Rosiei Montane este descoperita inca din perioada dacilor si a romanilor, perioada din care s-au pastrat pana in prezent galerii, unice la nivel european, conservate cu maiestrie.

Mineritul in Romania nu inseamna insa doar Rosia Montana, chiar daca si celelalte zone sunt printre zonele in care aceasta activtate a incetat sa mai fie, oamenii care se ocupau de minerit au inmultit randul somerilor iar autoritatile locale isi dau din ce in ce mai putin interesul pentru a remedia problemele.
Mineritul din Rosia Montana inseamna si masivele Carnic si Jig Vaidoaia, de unde se pot admira intrarile in galeriile romane si dacice, acestea oferind totodata si un aspect minunat pentru sat, dar admiratul nu scoate aurul din pamant.
Printre modalitatile antice de minerit se numara chiar cele mai novice, arhaice forme si anume sapatul cu dalta si ciocanul, iar in spatiile in care roca era mult prea dura, se folosea chiar si focul, otetul sau apa, acest procedeu fiind utilizat pentru stabilirea rezistentei rocii.
Minereurile erau carate cu ajutorul animalelor sau chiar de oameni, iar apoi, prin secolele XVI si XVII, au inceput sa se foloseasca si morile de apa. Au fost astfel create si o serie de lacuri artificiale din care se folosea apa, lacuri care si acum sunt pastrate in Rosia Montana, desi nu mai sunt deloc utilizate pentru scopuri industriale.
Tehnica finala ce se folosea pentru minerit in Romania era aceea de spalare a aurului prin intermediul saitrocului sau a hurcii, tehnica ce a mai fost folosita si la spalarea unor aluviuni ale raurilor ce existau in Rosia Montana. Dar mineritul in Romania, respectiv in Rosia Montana, cunoaste in secolul al XVI-lea noi tehnici, odata ce a fost descoperit si praful de pusca, totodata dezvoltandu-se, folosindu-se noi masini de prelucrare ale minereului, iar calitatea muncii devine tot mai eficienta.
La inceput de secol XX insa Rosia Montana devine tot mai locuita, desi minele erau inca private, dar mineritul era si este inca identitatea oamenilor. Consecintele dezvoltarii sunt insa monstruoase, deoarece 
pentru prima data in ultimii 7.000 de ani harta mineritului european sterge Transilvania de pe ea iar singurele mine care mai pot fi folosite sunt cele preluate de catre investitorii privati, iar acum dupa atatea milenii, timp in care Romania, respectiv Transilvania se aflau in top pentru minerit, pentru regiunile miniere in toata Europa, totul a devenit nul. Desi in zonele respective bogatiile sunt foarte mari. Asa cum spuneam si la inceput mineritul in Romania nu inseamna doar Rosia Montana, ci si Zlatna, din judetul Alba sau minele de aur de la Baia de Aries, insa toate au dat faliment. Motivul? Oamenii nu stiu sa isi protejeze bunurile, iar cei care le guvernau sunt in mari datorii fata de stat, iar aceste datorii au fost trecute la bugetul statului, deci la datoria publica. Localitatile care in trecut erau printre cele mai bogate din tara, din intreaga Europa de altfel in prezent se zbat in saracie, ele ajungand aproape de faliment, deoarece nu mai sunt bani de functionare, nu mai sunt oameni, majoritatea tinerilor fiind plecati inafara tarii, somajul nu mai este deloc contabilizat, iar cei mai multi dintre cei care practicau mineritul sunt acum suferinzi de boli cauzate de profesie.
 Deci putem spune ca suntem martorii disparitiei unei meserii care, veche de mii de ani, nu numai ca dispare dar devine din ce in ce mai difuza. Oamenii nu mai stiu ce sa faca, conducerea nu mai este in stare sa ia masuri, iar mineritul in Romania va fi in curand, ceea ce se poate numi legenda, insa una destul de trista cu repercursiuni inca in aceasta lume prezenta. De aproximativ doua decenii au inceput sa se faca foarte multe restructurari de personal, iar minerii, care de altfel alcatuiau o comunitate foarte mare s-au divagat.
Proiectul Rosia Montana este considerat de liderii tarii ca fiind singura scapare si singura speranta pe care zona o are pentru a se putea dezvolta in continuare si chiar daca acesta va incepe sa fie pus in aplicare se vor oferi locuride munca pentru un numar infim dintre somerii existenti actualmente. Iar dupa Rosia Montana vor urma cu siguranta si celelalte localitati…

No comments:

Post a Comment

PLEASE LEAVE YOUR COMMENT HERE!