Translate this page by selecting the language from bellow link

Labels

IA ROMANEASCA-Romanian Peaseant Blouse

Cea mai cunoscuta bluza romaneasca inca este o muza pentru marii designeri din lume, de multe ori fiind folosita ca element principal. Este aproape imposibil de determinat cand a aparut primul tip de camasa, dar se considera ca acest tip de imbracaminte ar fi putut sa fie purtat de populatia apartinand culturii Cucuteni. Este croita in forma de cruce, dintr-o singura bucata de panza si cu o deschizatura in partea de sus. Ia este de fapt o camasa de sarbatoare, confectionata din panza alba,
bumbac, in sau borangic si impodobita cu margele si broderii la maneci si la gat. In jurul gatului este intarita cu un snur rasucit, iar manecile, de cele mai multe ori, sunt incretite la umeri si la incheieturile mainilor. Tehnica decorarii iei s-a transmis de la o generatie la alta. Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natura.
ia romaneasca, este brodata in continuare cu drag de fete si femei. Putini stiu ca o femeie lcreaza 2, 3 saptamani, uneori mult mai mult, pentru a face broderia delicata a unei ii. Acum, cand tot mai multe fete pleaca de la tara, putine mai sunt acelea care mai cos cate o ie pe luna. Si totusi, atat timp cat mai exista romance care iubesc sa coasa ii si transmit mai departe aceasta pasiune, ia rezista trecerii timpului si straluceste in continuare atat in tara cat si in afara ei. Regretam totusi ca, odata cu trecerea timpului, multe modele dispar.
Romanian Peaseant Blouse is called “ie” and is a representative piece of Romanian folklore. Rooted in an idyllic past, Romanian women carry on the tradition of sewing peasant blouses. With a manually worked embroidery, just one blouse can take up to 3 weeks to be made.
Every ie “wears” a particular story, as there are different models to make these blouses, according to Romanian provinces. Cotton and flax are generally used, but floral patterns are customary.
More details in english :